Wat is ’De Goede Zaak’?

Als een e-commerce partij er een rommeltje van maakt, kies je als klant gewoon een andere. Als de ene boodschappendienst altijd gebutste peren brengt, stap je probleemloos over op de concurrent.

Maar wat als de overheid er een potje van maakt? Wat als het aanvragen van een paspoort ontzettend ingewikkeld is in de gemeente waar je woont? Je kunt dan niet zomaar naar een andere gemeente. Of als het in Nederland niet lukt om studiefinanciering aan te vragen? Je kunt niet even naar Denemarken. Dus met de monopoliepositie, komt ook een verantwoordelijkheid. En daar wil ik bij helpen.

Ik ben in mijn periode bij bol.com heel goed geworden in samen met een team van programmeurs en ontwerpers iets maken voor mensen, vaak digitaal. Ik heb ervaring opgedaan met het benoemen van wat we nog niet goed doen, in het vertegenwoordigen van het belang van de eindgebruiker, die niet aan tafel zit. Ik heb geleerd om ‘stakeholders te managen’, een beetje een lelijke term voor het meekrijgen van mensen die het belang inzien van het probleem wat ik wil oplossen, en me daar vanuit hun eigen rol bij helpen. Ik heb geleerd dat je nog zo overtuigd kan zijn dat je de perfecte oplossing hebt, maar dat je pas echt succesvol bent als je met je eindgebruiker samenwerkt om het probleem nog beter te begrijpen.

Die talenten wil ik graag inzetten voor De Goede Zaak. Bijvoorbeeld bij een grote gemeente, een ministerie, of bij de politie.

Maar dat is spannend. Want wat als…

… alle programmeurs met people skills bij commerciële partijen werken en niet bij de overheid?

… er heel veel red tape is waardoor je goede ideeën nooit van de grond komen?

… als alles verschrikkelijk traag gaat bij de overheid?

… er alleen maar mensen werken die wachten tot ze met pensioen mogen?

… als er een bak legacy software is waar je eng van wordt?

… er alleen maar mensen worden aangenomen die al overheidservaring hebben?

… de politiek en hiërarchie mij belemmeren in mijn verlangen om impact te maken?

Doodeng dus. Dan kun je beter blijven zitten waar je zit.

Of niet?

Want als je doet waar je hart ligt, ben je gelukkiger. Samen met mijn coach Rene besloot ik eind deze zomer om al mijn twijfels en vooroordelen te onderzoeken. Ik zou me twee seizoenen lang heel bewust en actief oriënteren op deze nieuwe sector. Rene raadde me aan om mijn observaties en inzichten op te schrijven. Dat ben ik gaan doen!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog