Met de billen bloot

Mijn missie was duidelijk, ik zou al mijn vooroordelen over werken bij de overheid gaan toetsen.

Tsja, dan moet je wel met je billen bloot. De eerste gesprekken vond ik best spannend… Want hoe reageert iemand als je vraagt of er veel mensen rondlopen die aftellen tot ze met pensioen mogen? En wat zeggen mensen als je vraagt of er een beetje tempo in zit bij de overheid? Ik sprak allemaal mensen die ik via via kende, dus ik kon ook niet inschatten hoe ze zouden reageren.

Gelukkig was iedereen die ik sprak ontzettend openhartig. En eerlijk. En zeker niet in de wiek geschoten door mijn vooroordelen. Sommige gesprekken begonnen zelfs met “Nou, Evelyn, werken voor de goede zaak heeft deze nadelen…”. En dan kwam er een lijstje waar je U tegen zegt. Ik durfde steeds meer op tafel te gooien. En één voor één werden mijn vooroordelen weg getennist:

Heb ik wel genoeg geduld?

In de e-commerce stikt het van de goede ideeën. En als Product Owner bepaal ik welke mijn team als eerste gaat uitwerken. Hoe zit dat bij de overheid? Gaat het daar ook zo rap? You don’t work in government for speed, but for impact, leerde ik van Victor Zuydweg. Soms moet je maanden of jaren wachten tot je resultaat ziet van je noeste arbeid. En soms komt het opeens samen, dan vind je een bestuurlijk haakje, fluisterde Dennis Ketel me in. Er is juist behoefte aan mensen die de abstracte doelstellingen kunnen vertalen naar concrete projecten. En laat ik daar nou van zijn!

Waterval vs agile werken

Bij bol.com is agile werken onderdeel van het DNA geworden. De mensen die vroeger nog in een watervalmethode hebben gewerkt, zijn op één hand te tellen. Hoe is dat bij ‘de overheid’? Ook hier geldt weer: het hangt ervan af waar je terecht komt. Op sommige plekken wordt vastgehouden aan ‘het oude’. Op andere plekken gaan een paar mensen samen op een aparte verdieping zitten, waar ze vanuit volledige autonomie werken op een agile manier. En op weer andere plekken willen ze heel graag, maar weten ze niet zo goed hoe. Om daar achter te komen, moet je vooral goed doorvragen.

Er zijn heel veel verouderde systemen bij de overheid, waardoor innovatie moeilijk en langzaam is.

Legacy heb je overal, bij de overheid net zoveel als bij commerciële bedrijven. Behalve misschien bij start-ups, maar daar bouw je NU de legacy waar je over 3 jaar last van hebt.

Is er ondernemersgeest te bespeuren bij ambtenaren?

Jazeker! Alle 23 mensen die ik sprak, bruisen van de energie. En ze hebben meer plannen dan ze konden uitvoeren. En zien overal verbeteringen. Dat lijkt behoorlijk op waar ik nu werk. En die mensen die wachten tot hun pensioen? Die heb je inderdaad, maar daar kun je best omheen werken, zeker nu we allemaal telewerken.

Bij zo’n zoektocht kijk je in de spiegel. Je ontdekt wat voor angsten je hebt, waar je energie van weglekt, maar ook waar je gelukkig van wordt. Ik ben iedereen die met me wilde praten ontzettend dankbaar dat ze mij serieus namen en zelf ook open waren over hun eigen twijfels, frustraties, en drijfveren.

En mijn conclusie? Ik ga het gewoon doen. Komend voorjaar ga ik aan de slag voor de goede zaak.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog