Product Owner bij een MKB

Toen ik zo’n 7 jaar geleden als PO werd aangenomen bij bol.com, had ik nog geen enkele praktijkervaring in die rol. Ik had wel net mijn certificaat gehaald, was aanbevolen door een bol.commer en maakte de capaciteitentest beter dan ik zelf had verwacht. Dus ik kreeg de baan.

Toen begon het. Bij bol.com was het heel simpel om de handelingen van Product Owner te leren. Je doet mee met de rituelen, de standups, de refinements, de demo’s. De rol was helder, er waren duidelijke verwachtingen en ik werd omringd door een business analist, een designer, scrum master en natuurlijk een team knappe programmeurs.

Pas door een poos Product Owner te zijn, leer je het echt. Je ontwikkelt een product visie. Je voelt aan aan wanneer je team overmoedig wordt en zich aan teveel committeert. Of wanneer je net even een beetje extra kunt vragen, om je team uit te dagen. Dan heb je precies genoeg werkvoorraad, en weet je wanneer je stakeholders extra informatie nodig hebben.

In mijn begintijd waren er nog niet zoveel scrum teams. Toen kon je zoveel ruimte innemen als je zelf wilde, dingen je product in trekken die jou goed leken. Je kon voorbij de randjes van de PO-rol opereren, door mee te helpen met gebruikersonderzoeken, kleine mock-upjes te maken van een nieuw te bouwen interface of zelf af en toe een user story te schrijven. Ik voelde me destijds een echte ondernemer, en genoot daarvan.

Met de groei van het bedrijf kwamen er steeds meer teams bij, maar ook steeds meer experts op hun eigen gebied. Het is onwijs fijn om met een team super slimme mensen samen te werken. Maar het gebied waar ik ‘eigenaar’ van was, werd steeds een beetje smaller, er kwamen steeds meer lagen bij. Meer en meer stukjes van de PO-rol zijn elders belegd, een deel van het stakeholder-management en de roadmap prioritering wordt overgenomen door de Product Manager. Logisch voor een groot bedrijf waar je inzet van veel teams nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen, maar wel echt een stuk minder leuk voor iemand zoals ik…

Hoe anders is dat nu! Ik werk nu als interim Product Owner bij een heel leuk bedrijf dat zorgregistratie-software maakt. We helpen behandelaars in het sociale domein (denk aan thuiszorg, jeugdzorg, vrouwenopvang) om de zorg die zij verlenen te registreren. Dat doen ze voor de cliënt, en zodat ze gemakkelijk met een team kunnen samenwerken, maar ook zodat ze kunnen declareren bij gemeentes en verzekeringen.

Omdat dit bedrijf veel kleiner is, is mijn rol en reikwijdte veel groter! Ik ben zowel Business Analist als Product Owner, en werk samen met de Head of Product, een IT architect, een designer en een groep slimme programmeurs. Ik mag weer mock-upjes maken, ik bel met klanten, en hoor rechtstreeks wat er wel en niet werkt, en hoe dat komt. Ik organiseer prioriteringsessies met al mijn stakeholders, en leer welke strategische overwegingen zij maken. Er moet een nieuw product komen dat de komende jaren het huidige product gaat disrupten, en ook daar denk ik over mee.

Ik voel me weer op en top ondernemer, net zoals in de begindagen van mijn Product Owner carrière.

foto door Pascal Haberman
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog