Tuinieren

Mensen die heel lang over een keuze doen, jaren wikken en wegen, of helemaal nooit in beweging komen. Ik begrijp ze niet. “Geen keuze maken is ook een keuze!” Maar bijna nooit de mijne.

Ik ben namelijk van de actie. Moet er een knoop worden doorgehakt? Daar kom ik, met een flinke bijl. Zodra ik mijn conclusie getrokken heb, twijfel ik niet langer. Ik heb ook bijna nooit spijt. Ook niet van de moeilijke beslissingen. Want zelfs als het niet goed uitpakt, dan sta ik nog altijd achter mijn beslissing. Die heb ik immers destijds, met de kennis van toen, naar eer en geweten gemaakt. Soms gaat dat mis, dan was het de verkeerde keuze. Dan geef ik eerlijk toe dat het mis is gegaan, en leer ik ervan.

Mijn coach noemde me een timmerman. Even alles uittekenen, de dingen op maat zagen, iets maken zoals je het voor je ziet, en opleveren op de datum die je hebt aangegeven. Lekker voorspelbaar. Lekker maakbaar.

Maar soms kan ik helemaal niks met die werkhouding. Want soms is er niks op maat te zagen. Soms valt er niks te maken.

Dan dient het me meer om als tuinman aan de slag te gaan. Zaaien op het juiste moment. Even bij de wortels spieken of de plantjes een groter potje nodig hebben. Kijken wat voor weer eraan gaat komen, en daarop je actie aanpassen. Geduld hebben, kijken wat er komt.

Die tuinmansvaardigheden komen me niet aanwaaien. Ik moet ze ontwikkelen, koesteren. Aandacht geven, zodat ze kunnen groeien.

En kijk eens hoe ze me voor me werken: Ontslag nemen en mijn eigen bedrijf beginnen is een hele stap. Als een volleerd tuinman bekeek ik wat het juiste moment zou zijn. Niet tijdens een harde lockdown, als iedereen zijn adem inhoudt, met de hand op de knip. Maar liever in het voorjaar, als de eerste mensen gevaccineerd zijn, en er binnenkort hopelijk weer meer kan. En als mijn jongste zoontje naar de basisschool gaat, zodat we fors minder kosten aan de kinderopvang hebben.

En met het nemen van meer tijd, kwam ook de rust om al mijn keuzes te laten bezinken. Het gaf me tijd voor de praktische zaken: rustig werken aan mijn onderhandelingstechnieken, mijn aanwezigheid op LinkedIn, een afspraak plannen bij de Kamer van Koophandel.

Het geeft me tijd om te bezinnen. Om een poosje vrij te nemen en me voor te bereiden. Het geeft me de kans om woorden te vinden voor wie ik ben en wat ik kan.

In april ga ik beginnen.

Piepkleine plantjes in zaaibakjes
Afbeelding door Markus Spiske
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog