Remote werken

Foto van Pools platteland door Janusz Maniak
foto van Janusz Maniak

Voor veel bedrijven is het lastig om goede programmeurs te vinden. Gelukkig is het steeds normaler om met een team in een ander land te werken. En doordat we nu allemaal gewend zijn geraakt aan thuiswerken, maakt het niet meer zoveel uit of je collega achter haar thuiswerk-bureau in Bunnik zit, of op een zolderkamertje in Krakau, Polen. Maar hoe zorg je nou voor een goede samenwerking met mensen die je nog nooit in levende lijve ontmoet hebt?

Voor mij werken de volgende dingen:

Oprechte interesse

Het kan me wat schelen hoe het met de mensen in mijn team gaat. Als Product Owner voel ik me sowieso meer een team met de mensen waarmee ik aan een product werk, dan met de mensen op kantoor. En ik beschouw ze nooit als uitvoerders of ‘resources’. Ik wil oprecht graag weten wie ze zijn, hoe het met ze gaat en wat ze ervan vinden. Dus we maken elke ochtend bij de daily standup eventjes tijd voor wat small talk. Razend interessant trouwens, want hierdoor leer ik op dit moment ook heel veel over Poolse uitdrukkingen, feestdagen en krijg ik een band met mensen die ik anders nooit zou hebben ontmoet. Die band zorgt ervoor dat ze meedenken, en waar nodig tegengas geven. En zo wordt het product alleen maar beter.

De tech lead van het team waar ik nu mee werk vertelde me dat hij zijn vriendin ten huwelijk wilde vragen tijdens de vakantie. Dus ik was vandaag benieuwd: heeft ze ja gezegd? Eigenlijk is dit net zoals met je collega’s op kantoor… maar bij mensen waarmee je niet aan de lunchtafel zit, of wiens gesprekjes je toevallig meepikt in de kantoortuin, moet je hier echt wat meer moeite voor doen.

Delen

Tsja… en je kunt niet verwachten van mensen dat ze je persoonlijke dingen toevertrouwen als je zelf niks loslaat over je leven. Zodra ik ergens nieuw binnen stap, laat ik een aantal foto’s zien van mijzelf, en van mijn gezin. Ik vertel ze over de opdracht die ik heb gekregen en over een tof project in mijn privé-leven. Dit breekt het ijs, en zorgt voor aanknopingspunten voor de verdere kennismaking.

Expliciet en transparant context geven

Je collega’s in de kantoortuin zijn vaak net zo goed op de hoogte als jij. Van de strategie vanuit de directie, van de uitdagingen waar je bedrijf voor staat. Ze weten waarom je die lastige deadline hebt gekregen, en ze begrijpen waar bepaalde keuzes vandaan komen. Een team op afstand krijgt niks mee van dit alles. En soms weten ze niet eens dat ze iets niet weten.

Dus bij een bug die schijnbaar onbelangrijk lijkt, probeer ik zoveel mogelijk context te geven waarom we deze toch snel willen oplossen. Niet omdat ik een verklaring moet afgeven. Ik ben immers de Product Owner, en ik mag dus kiezen. Maar ik wil graag dat mijn team met die eindgebruiker kan meevoelen, en gemotiveerd is om het snel te verhelpen. Ik probeer zo transparant mogelijk te zijn over de doelen, deadlines en uitdagingen. Alleen dan werken we er echt samen aan.

Goed kijken, camera AAN!

Af en toe vergeet ik die context te geven. Dan ben ik in mijn hoofd al een paar stappen verder en heb ik ze niet meegenomen. Ik hou daarom de koppies op mijn scherm extra goed in de gaten. Als iemand een glazige blik in de ogen krijgt, ben ik het waarschijnlijk vergeten. Een goede reden om iedereen te vragen af en toe de camera aan te zetten. Dan kun je elkaar weer even in de ogen kijken.

Een handige tip daarvoor is om af en toe af te spreken op MIBO. Dit is een tropisch eiland waar je elkaar kunt ontmoeten, en dit werkt alleen met camera aan. Zelfs mijn meest introverte collega kwam hier los. Vooral toen bleek dat je er met ontploffende cadeautjes kunt spelen, dat je bovenop elkaar kunt staan, en dat je in zee zwemmen. Je hoeft dus niet statisch tegenover elkaar te gaan staan en te praten. Weet jij nog andere leuke tools voor remote teams? Deel het vooral in de comments.

Afscheid

Binnenkort zal ik trouwens afscheid nemen van het superfijne team waar ik nu mee werk. Gelukkig is de Product Owner die na mij komt ook heel goed in remote werken, dat bleek wel uit het sollicitatiegesprek. Mijn team is dus in goede handen.

En ik? Ik ga per half oktober weer iets nieuws doen. Ik heb nog geen idee wat precies, dus als je een leuke Product Owner klus hebt binnen de (semi)overheid, met de nadruk op frontend development en een focus op gebruikers, dan hoor ik het graag! Vooral de politie staat heel hoog op mijn verlanglijstje. Taart voor degene die daar een freelance PO-opdracht weet!

Foto credit: Janusz Maniak via Unsplash

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog