Beter in je vak worden als freelancer

Foto van een vlonder die net onder het wateroppervlak ligt. De vlonder leidt naar een prieeltje midden een prachtig meer.

Toen ik aan mijn freelance avontuur begon, wist ik zeker dat ik onwijs veel zou leren. Over ondernemen bijvoorbeeld. Vaardigheden zoals een offerte maken, boekhouden, maar ook zakelijke beslissingen nemen, mijn uurtarief bepalen en contractonderhandelingen voeren.

En over mezelf: van wat voor soort klus word ik blij, wat kan ik goed? Maar ook: waar lekt al mijn energie van weg en welke opdrachten kan ik beter niet aannemen?

Maar ik had niet verwacht dat ik nog veel zou bijleren over Product Owner zijn. Ik word immers ingehuurd omdat ik ervaring heb, omdat ik mijn vak versta. Voor mijn vakontwikkeling moet ik zelf zorgen, door trainingen en conferenties. Tenminste, daar ging ik van uit…

Op dit moment werk ik samen met Kasia. Zij komt uit de sales, en is pas sinds kort scrum master. Ze is geen programmeur, en ze houdt zich 100% bezig met de scrum teams, de dynamiek en het agile werken. Ze heeft deze week haar Scrum Master II certificering gehaald, dus de theorie is heel vers.

Aldoor stelt ze me vragen.

“Evelyn, hoe vind je dat het inschatten van stories gaat?”

“Hey, is het de bedoeling dat het team in de tweede week stories in de sprint sleept die volgens de inschatting nooit binnen een week af kunnen komen?”

“Wat is precies het doel van een sprint review? En bereik je dat doel met die meeting?”

Ze houd me scherp en helpt het team om meer waarde op te leveren en voorspelbaarder te worden.

En afgelopen week vroeg ze:

“Evelyn, is het sprintdoel voor jou belangrijk?”

“Ja…”

“En waarom is dat?”

‘Omdat ik dat al jaren doe, en gemerkt heb dat het helpt…’ is natuurlijk geen goed antwoord. Dus we kijken samen naar de theorie. En we bespreken of die voor ons werkt. Het hebben van een sprint doel geeft voor een team heel duidelijk aan wat het allerbelangrijkste is. Dus als er onverwachte dingen gebeuren, en er moet aan het einde gekozen worden waar je samen de schouders onder gaat zetten, dan helpt het sprint doel om het juiste te kiezen.

Door te kunnen samenwerken met deze steengoede scrum master, word ik, tegen mijn eigen verwachting in, toch nog een betere product owner. Wat een geluk!

De foto is gemaakt door mijn scrum master Kasia Lempart

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog