‘Dé overheid’​ bestaat niet

Dit wist ik van de overheid:

Een klein decennium geleden deed ik een opdracht met de Belastingdienst in Apeldoorn, waarbij ik met Cobol-programmeurs werkte. Zij ‘zaten op de bank’, want er was geen werk in deze programmeertaal. Het hele bedrijf was namelijk over op Java. Ik schrok van wat ik aantrof. Mannen van middelbare leeftijd die niet trots waren op hun werk. Die zich niet gewaardeerd voelden, niks te doen hadden, niks bijdroegen, geen uitzicht hadden. En die zaten te wachten tot ze met pensioen mochten.

Zou dat overal zo zijn?

Mijn oriëntatie begon op de Utrechtse Nieuwegracht, met een lekkere cappuccino en een koekje. Marrije en Robert-Jan van webbureau Eend hebben heel veel opdrachten gedaan voor verschillende overheden. Ze wezen me erop dat de overheid soms inderdaad stroperig kan zijn, maar dat er ook hele leuke dingen gebeuren. Kijk maar eens naar de coronamelder. Dat is toch wel een prachtige verrassing! De vooruitstrevende manier waarop ze zich hebben herpakt na de pitch-sessies, geeft de burger moed. En kijk ook eens naar de mooie webinars van de Gebruiker Centraal.

En zelfs de koning zei het in zijn Troonrede in 2019: “De dienstverlening van de overheid moet veel hoger op de agenda. (…) Mensen mogen eenvoudigweg verwachten aan het overheidsloket goed te worden geholpen.” Toegankelijkheid is dus een thema!

Daarnaast werken er 1 miljoen mensen bij ‘de overheid’. Dus het kan niet overal hetzelfde zijn.

Binnen mijn netwerk blijk ik ontzettend veel mensen te kennen die contacten hebben bij ‘de overheid’. Marrije had wel een paar namen. En in de bibliotheek trof ik toevallig een oud-huisgenoot die bij de politie werkt. Een vriendin zat bij een grote gemeente. Een oud-collega werkt bij mijn eigen gemeente. De buurvrouw kende mensen bij de NS. En uit elk gesprek komen weer nieuwe namen, en iedereen staat er voor open om een uurtje te (video)bellen. Ik hoef het alleen maar te vragen!

In elk gesprek sneuvelt er een vooroordeel. Of komt er een realisatie dat het bedrijfsleven niet zo heel anders is dan de ambtenarij. Steeds weet ik weer beter te formuleren wat ik zoek. En ik krijg er zoveel energie van!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog